Põldoa-šokolaadilaiksus (Botrytis fabae) on laialt levinud ning hästi ära tuntav haigus.
Haigustunnused ja levik
Algul tekivad lehtedele väikesed šokolaadipruunid korrapäratu kujuga teravalt piiritletud laigud, mis hiljem võivad kokku valguda. Vartele arenevad roostepruuni värvi triibud. Kaunade pinnad on samuti peenetäpilised, mõnikord pronksjad. Niiske ilmaga kattuvad laikude ääred halli eoskandjate kirmega, kust eosed levivad kergesti tuulega, samuti veepritsmete ja putukatega.
Haigus areneb intensiivselt suure (80-90%) õhuniiskuse korral, optimaalne temperatuur 15-18 °C. Kuiva ilmaga seene areng pidurdub.
Nakatuvad ka õied, isegi nõrgal nakatumisel kaunade arv väheneb. Tugeva nakkuse korral võivad taimed hävida.
Ennetamine ja tõrje
Seen säilib seemnetel, taimejäänustel ja mullas, kuid peamine nakkusallikas on kasvuhooajal õhu kaudu levivad eosed. Haiguskindlust tõstab fosfor- ja kaaliumväetise kasutamine, valige haiguskindlam sort.
Taimejäänused hävitada.
Fungitsiidi kasutamine õitsemise alguses ja teist korda kaks kuni kolm nädalat hiljem.
Külviseemnel jälgi, et poleks väikesi, ümmargusi punakaspruune laike.